8 tips och idéer på hur du fixar sommarjobbet!

  8 tips och idéer på hur du fixar sommarjobbet!

  8 tips och idéer på hur du fixar sommarjobbet!

  8 tips och idéer på hur du fixar sommarjobbet!

  ≈Sommarjobbet kan ge dig meriter som hjälper dig att nå drömjobbet efter examen. Det är ett fantastiskt tillfälle att skaffa praktiska erfarenheter som är guld att visa upp när du sedan söker jobb efter examen.

  Tänk på att det ofta är många som har samma teoretiska kunskaper när ni examineras, så all praktisk erfarenhet ger dig ett försprång. Försök skaffa ett relevant arbete för dina studier. Om du inte lyckas – försök fixa något annat jobb som du får bra erfarenheter av att ta med dig till nästa jobb. Vi har gjort en checklista med 8 enkla och snabba tips!


  1. Vad kan du och vad vill du göra?

  Fundera på om du har några specialkunskaper som du kan tjäna pengar på (talar du spanska kanske du kan jobba som guide på sommarlovet, är du duktig på hästar kan det finnas möjlighet att hjälpa till på ett ridläger osv.)

   

  2. Bra och snyggt CV och personligt brev som står ut i mängden

  När du väl hittat ett kul sommarjobb är det dags att marknadsföra dig själv. Din ansökan ska visa det bästa av dig och måste vara anpassad efter annonsen – företagets behov ska vara i fokus! Lägg ner tid på att skriva ett bra CV och ett personligt brev som förklarar varför du är perfekt för jobbet. Kika in på skrivacv.com, de har mängder av mallar på snygga layouter. 

   

  3. Leta efter potentiella arbetsgivare

  Ta kontakt med potentiella arbetsgivare så tidigt som möjligt! Under våren är det många som söker sommarjobb. Gå igenom alla sammanhang genom åren: sommarjobb, praktikplatser, ideellt arbete, studiebesök… Vilka människor/arbetsplatser/idéer verkar spännande och hur kan du gå vidare i kontakten med dem?

   

  4. Var uppmärksam på platsannonser!

  Kolla var det finns platsannonser. Läs på företags webbplatser, besök regelbundet Jobtips jobbapplikation på Facebook, gå på arbetsmarknadsdagar, i lokaltidningar, hos arbetsförmedlingen och i din kommun.

   

  Sugen på ett sommarjobb? Kolla in Jobtips lediga tjänster

   

  5. Fundera över var du vill arbeta.

  Vill du arbeta i din egen kommun eller någon annanstans? Vissa jobb innebär att du får tillgång till en bostad, vilket gör att du även kan söka utanför din kommun. Det kan till exempel vara vid vissa au-pair-uppdrag eller resejobb.

   

  6. Ta kontakt med olika arbetsgivare

  Trots att de inte annonserar lediga jobb så ring, gå till deras kontor och presentera dig eller skriv ett bra introduktionsbrev som du sedan följer upp. Fundera även över om det finns några branscher som kan ha särskilt stora behov av extra personal under sommaren. Kom ihåg att följa upp de kontakter du har tagit och ge inte upp. Envishet lönar sig ofta.

  Formulera tre meningar om din kompetens som passar företaget. Prata med rätt person, avdelningschefer är ett hett tips. Vare sig du får jobb eller inte, se till att ni kommer överens om hur ni skall gå vidare – ska ni träffas igen eller behövs en ny telefonkontakt? Skicka in en ansökning som visar att du är insatt i vad företaget gör och vill ha.

   

  7. Sprid att du vill ha sommarjobb!

  Prata med dina föräldrar och med deras vänner. Be dem kolla med sina egna arbetsgivare. Lägg ut en fråga på Facebook och andra sociala medier. Fråga dina kompisars föräldrar. Ju större nätverk, desto större chans att hitta ett jobb. Många jobb tillsätts genom tips och rekommendationer.

   

  8. Om du kommer till intervju, var förberedd

  Ta reda på så mycket som möjligt om företaget innan. Se till att komma i tid. Ta med betyg. Be någon lämplig person skriva en referens som du kan ta med dig. Det kan till exempel vara någon du tidigare extrajobbat åt eller en lärare.

   

   

   

   

  Sommarjobb.se. Hur söker man sommarjobb? Tio tips och idéer. http://www.sommarjobb.se/guide-till-jobbet/hur-soeker-man-sommarjobb-tio-tips-och-ider_4. (Hämtad 2017-03-15).

  Sommarjobb.se. Så fixar du sommarjobbet. http://www.sommarjobb.se/guide-till-jobbet/saa-fixar-du-sommarjobbet_30. (Hämtad 2017-03-15).

  Naturvetarna. 2017. Tips inför sommarjobbet. http://www.naturvetarna.se/vi-erbjuder/tidning-och-nyheter/2017/tips-infor-sommarjobbet/. 14 Februari. (Hämtad 2017-03-15).

  Author: Frida Vagiste

  New Call-to-action