De 19 mäktigaste kvinnorna 2017: Techprofilerna

  De 19 mäktigaste kvinnorna 2017: Techprofilerna

  De 19 mäktigaste kvinnorna 2017: Techprofilerna

  De 19 mäktigaste kvinnorna 2017: Techprofilerna

   Låt oss lyfta Sveriges mäktigaste kvinnor på Internationella kvinnodagen! Nedan listar vi  de 19 viktigaste tech-kvinnorna i Sverige just nu!

  P-appen, Svensk Google-chef och Professor på Handelshögskolan. Ja, listan är lång på duktiga business kvinnor!


  1. Anna Wikland

  Ålder: 35 Sverigechef: Google

   

  2. Jane Walerud

  Ålder: 55 Affärsängel: Walerud Ventures

  Affärsängeln gjorde föregående år en exit från Teclo Networks. Tillsammans med sin make och dotter, nummer 14 på denna lista, startar de nu riskkapitalbolaget som ska investera i deeptechbolag.

   

  Sugen på nytt jobb? Kolla in Jobtips lediga tjänster

   

  3. Sophia Bendz

  Ålder: 36 Executive in residence: Atomico

  Hon tog Spotify från idé till miljardbolag, grundade Allbrightstiftelsen till­sam­mans med Sven Hagströmer och är i dag en av Sveriges främsta techinvesterare verksam på Skypegrundarens invest­mentbolag.

   

  4. Elina Berglund

  Ålder: 31 Företag: Natural Cycles

  Efter att hennes team på Cern upptäckt Higgspartikeln gick hon vidare genom att ta fram en algoritm för en naturlig preventivmetod i app.

   

  5. Susana Meza Graham

  Ålder: 40 Vice vd: Paradox Interactive

  Positionen på det världsledande strategispelsbolaget gör henne till ingen mindre än spelbranschens mäktigaste kvinna. Succénoteringen på börsen föregående år gav henne ännu en fjäder i hatten.


  6. Stina Ehrensvärd

  Ålder: 49 Företag: Yubico

  IT-entreprenören som har skapat flera tekniska innovationer. I dag gör hennes techbolag med stora kunder som Google och Facebook succé i Silicon Valley.

   

  7. Sara Öhrvall

  Ålder: 45 Medgrundare & rådgivare: Mindmill Network

  Expertisen inom digital transformation har gjort henne till läst krönikör, eftertraktad föreläsare och åtråvärd styrelse­medlem. I dag är hon sty­relse­ledamot i SEB, Investor och Bisnode.

   

  8. Sabina Wizander

  Ålder: 30 Investment manager: Creandum

  När den digitala läkartjänsten Kry tog in riskkapital i fjol var det hon som ledde investeringsrundan. Nu tar hon klivet från styrelsen till den operativa verksamheten med målet att uppnå en dominerande ställning inom den europeiska primärvården.

   

  9. Anna Felländer

  Ålder: 40 Senior advisor: BCG

  Swedbanks tidigare digitaliseringsekonom lämnade under året företaget för att driva den digitala transformationen i ett ännu närmare samarbete med näringslivet.

   

  10. Stina Bergfors

  Ålder: 44 Grundare: United Screens

  Googles före detta Sverigechef driver i dag Youtubenätverket som samarbetar med fler än 550 Youtubeprofiler och som i de yngre åldersgrupperna utklassar både Sjuan och TV8:s svenska tittarsiffror.

   

  11. Aurore Belfrage

  Ålder: 37 Investerare & rådgivare: EQT Ventures

  Startupresan inledde hon som med­grundare till presentkortsappen Wrapp. I dag ansvarar hon för pro­dukten Together, en plattform för att sammankoppla startupbolag som söker såddinvesteringar med tidiga investerare.

   

  12. Robin Teigland

  Ålder: 52 Professor: Handelshögskolan

  Hon har varit riskkapitalist i Silicon Valley, konsult på McKinsey och entreprenör i Norge. Handels egen startup­professor forskar på innovation i den finansiella sektorn, kryptovalutor och nya finansieringsformer.

   

  13. Jessica Nilsson

  Ålder: 31 Partner: Northzone

  Riskkapitalist med erfarenhet från båda sidorna av förhandlingsbordet–hon är medgrundare till det tyska matkasse­konceptet Hello Fresh.

   

  14. Caroline Walerud

  Ålder: 26 Företag: Volumental

  En IT-entreprenör ut i fingerspetsarna som förutom att vara företagsledare även samarbetar med regeringen för att stärka företagandet i Sverige. Hon är också med i prins Daniels mentorsprogram som ska inspirera unga människor till entreprenörskap.

   

  15. Lisa Lindström

  Ålder: 43 Vd: Doberman

  Utan varken ekonomiutbildning eller erfarenhet av personalansvar tog hon vid 27 års ålder över som vd på digitalbyrån. Under året startade de ett riskkapitalbolag som investerar i bolag där den digitala användarupplevelsen är kritisk för framgång.

   

  16. Tuva Palm

  Ålder: 42 CTO & CPO: Nordnet

  En framgångsrik entreprenör är passionerad och paranoid, menar hon. Med erfarenhet från såväl startupbolag som storbolag är det hon som leder Nordnets resa mot att omdefiniera finansbranschen.

   

  17. Louise Fritjofsson

  Ålder: 31 Företag: Vint

  En serieentreprenör och digital talang som i sin unga ålder redan har hunnit med att starta ett flertal företag.

   

  18. Frida Nordström Nilsson

  Ålder: 35 Företag: Palantir

  Startade House of Radon redan 2006 men har sedan 2008 använt sin entreprenörsådra till intraprenörskap på bl a Electrolux där hon byggde och lanserade varumärket, affärsområdet och produktlinjen Grand Cuisine. I dag arbetar hon för att ta Palantir, ett Silicon Valley-techbolag specialiserat på big data som är värderat till 20 miljarder dollar, till Norden.

   

  19. Mengmeng Du

  Ålder: 36 Grundare & vd: Mimion

  Styrelseproffset med digitala super­krafter leder bolaget som erbjuder startup­rådgivning. Förutom sty­relse­arbete startade hon under föregående år även IT-supportföretaget Getgeek.

   

   

   

  Va Kvinna. 2017. Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Techprofilerna. Veckans Affärer. 6 Mars. http://www.va.se/nyheter/2017/03/06/naringslivets-maktigaste-kvinnor-2017-techprofilerna/ (Hämtad 2017-03-08).

  Author: Frida Vagiste

  New Call-to-action