10 välbetalda jobb med låg stressfaktor

  10 välbetalda jobb med låg stressfaktor

  10 välbetalda jobb med låg stressfaktor

  Här är de minst stressiga jobben

  Polisyrket, militären och taxibilschaufför nämns som några av världens stressigaste jobb. Och de är relativt lågavlönade dessutom. Är man av den naturen att man helst inte vill riskera sitt liv eller sin hälsa för jobbet och dessutom vill ha mer än brödsmulor på bordet kanske man ska tänka åt andra hållet: Hur tjänar jag bra utan att behöva stressa?

  Amerikanska sajten Businessinsider har rankat de 10 bäst betalda jobben med minst stressfaktor. Stressnivåerna är beräknade på jobb i USA och undersökningen är gjord av amerikanska Bureau of Labor Statistics. Ett lågt poäng innebär en låg stressgrad i yrkesgruppen.


  1. Tandhygienist
  Arbetsuppgifter: Tandhygienister jobbar med förebyggande tandvård och arbetar tätt med tandläkaren. Tandhygienistens uppgift är att tillse bästa möjliga förhållanden i munnen utan att göra invasiva ingrepp, till exempel tandlagningar. Tandhygienist är ett legitimerat yrke som kräver en tvåårig högskoleutbildning.

  Stressnivå: 71,3

  Snittlön: 28 200:-


  2. Ingenjör
  Arbetsuppgifter: Nu finns det fler ingenjörsgrenar än det finns vågor på havet. Men en sak är säker: Det är ett bra jobb för den som gillar matematik och ogillar stress. En typisk ingenjör ska genom forskning och matematik hitta ekonomiska lösningar på tekniska problem. Utbildningsnivån varierar men oftast krävs minst en treårig högskoleutbildning.

  Stressnivå: 69,2

  Snittlön (ingenjörer och tekniker): 34 900:-

  Sugen på nytt jobb? Kolla in Jobtips lediga tjänster


  3. Teknisk skribent
  Arbetsuppgifter: En teknisk skribent utformar instruktioner och manualer till komplicerade tekniska moduler. Det är ett relativt smalt yrke i Sverige, men behövs hos många företag. Utbildningsnivån varierar, men det finns en ettårig påbyggnadsutbildning hos Yrkeshögskolan.

  Stressnivå: 69,3

  Snittlön: 33 900:-


  4. Stadsplanerare
  Arbetsuppgifter: En stadsplanerare jobbar antingen inom kommunen på stadsbyggnadskontoret eller på privat firma. Stadsplaneraren har ofta en arkitektutbildning och minst en kandidatexamen.

  Stressnivå: 69

  Snittlön: 40 900:-

  5. Art Director / Konstnärlig ledare
  Arbetsuppgifter: En art director leder den visuella utformningen på sitt företag och har ett brett fält med arbetsgivare att välja mellan. Vanligast finns en art director, eller ”AD”, på en reklambyrå. Men i dag är det vanligt att även företag inom helt andra områden anställer en art director för utformningen av företagets produkter. Även här är utbildningsnivån varierande, men oftast krävs minst en kandidatutbildning.

  Stressnivå: 69

  Snittlön: 33 900:-


  6. Audionom
  Arbetsuppgifter: En audionom examinerar en patients hörsel genom mätningar. Mätningarna används i diagnostiserande syfte eller som underlag för rehabilitering. Audionomer arbetar ofta på sjukhus eller på privata hörselmottagningar. För att arbeta som audionom krävs en yrkeslicens som delas ut av socialstyrelsen. Utbildningen är mellan tre och fyrå år lång.

  Stressnivå: 67,5

  Snittlön: 28 200:-


  7. Ortodontist
  Arbetsuppgifter: Ortodontisten, eller tandregleraren, är en tandläkare med specialistutbildning. Ortodontisten är utbildad för att korrigera felaktigt anpassade tänder och käkar. Ortodontisten arbetar tätt med tandläkaren i frågor som gäller till exempel tandställningar och andra restaureringar. För att bli ortodontolog krävs en treårig specialistutbildning efter avslutad tandläkarutbildning. Endast den som genomgått den formella utbildningen får vara medlem i Svenska Ortodontiföreningen och kan kalla sig ortodontist.

  Stressnivå: 67

  Snittlön: 54 900:-


  8. Optiker
  Arbetsuppgifter: En optiker gör synundersökningar och skriver ut recept på glasögon. Kan arbeta både privat och inom landsting. För att bli legitimerad optiker krävs en högskoleutbildning på minst tre år.

  Stressnivå: 65,5

  Snittlön: 28 200:-


  9. Astronom
  Arbetsuppgifter: Studera himlakroppar. Astronom är ingen skyddad titel, så i princip alla som tittar uppåt lite då och då kan kalla sig astronom. Men för anställning krävs oftast en gedigen utbildning och inte sällan en doktorsavhandling eller två. Att ha som yrke att titta på stjärnorna låter kanske inte stressigt, däremot kan nog vägen dit vara både brokig och stressig.

  Stressnivå: 62

  Snittlön: 41 500:-

   

  10. Matematiker
  Arbetsuppgifter: En matematiker bedriver forskning i fundamental matematik eller tillämpar matematik i andra sammanhang. Det finns matematiker som kämpar ett helt yrkesliv med ett enda matematiskt problem, och så finns det sådana som applicerar matematiska teorier i praktiska sammanhang på daglig basis. Det är ett brett yrke och det krävs både lång utbildning, talang och ett stort intresse för vad de flesta tycker är ganska tråkigt för att lyckas. Men om man lyckas så behöver man sällan se över varken blodtrycket eller bankkontot.

  Stressnivå: 57,3

  Snittlön: 44 400:-

   

  2013.Här är de minst stressiga jobben. SVD.24 nov.

  Author: Frida Vagiste

  New Call-to-action